Pyay-Yangon (9 maart)

We hadden geen tijd met Sunny afgesproken, maar we gingen er gewoon vanuit dat we vroeg weg gingen. Toen we om 7 uur aan het ontbijt, zaten kwam Sunny langslopen om ook te gaan ontbijten. Net nadat Sunny langs was gelopen waren wij klaar met eten en zijn we dus de spullen gaan pakken. Leonie stond al met haar rugzak op haar rug om naar beneden te lopen toen er een jongen van het hotel aankwam om te rugzakken naar beneden te brengen. Beneden stonden al wel de spullen van Sunny, maar Sunny zelf was nog aan het eten, dus hebben wij even gewacht. Om ongeveer 7:30 zijn we gaan rijden. Deze rit was, denk ik, het gemakkelijkst van heel de reis. Deze weg was eigenlijk zonder hobbels of gaten. We hebben er dan ook maar 5 uur over gedaan. Onderweg hebben nog een keer gestopt om wat te eten. Net iets na de middag kwamen we aan in Yangon alwaar we eerst naar de markt zijn gegaan. Hier had Leonie een tas en een schilderij gezien wat we nergens anders in Myanmar hadden gezien. Het schilderij vond Peter trouwens ook erg mooi. We zijn eerst opzoek gegaan naar het winkeltje waar ze het schilderij verkochten, deze hadden wij snel gevonden. Hier bleek alleen dat de kleine versie van het schilderij wat we mooi vonden verkocht was, ze hadden alleen nog de grotere versie. Hier vroegen ze 30 dollar voor, maar toen we zeiden dat we nog even wilden rondkijken werd het 25 dollar. We zijn eerst naar de tassen gaan kijken, deze waren 10.000 krats per stuk. Ik wilde er vier dus heb gezegd vier voor 30.000. De vrouw achter de counter zei toen dat ze er 34.000 voor wilde hebben. Wij zeiden toen dan 32.000, dus 8.000 per stuk. De vrouw zei toen dat ze er toch echt wel 1.000 krats bij wilde en kwam zelf op 31.000 krats uit. Dit hebben we dus ook betaald. Daarna gingen we weer terug naar de winkel van het schilderij, hier hebben de grote versie van het schilderij toch ook gekocht. We hebben er ook nog een schilderij voor Jantien gekocht die ze aan haar collectie kan toevoegen. Nu is het aan haar welke collectie het is. Hierna zijn we naar het hotel gegaan waar we ook de eerste nachten in Myanmar verbleven. Leonie heeft de tassen opnieuw ingepakt en heeft eigenlijk alles wat we in Myanmar hebben gekocht en zelfs nog meer in de handbagage gekregen. We moeten morgen niet over de 15 kilo per tas heen komen. We hadden op de heenweg allebei 15 kilo. We zullen zien. Hierna zijn we wat gaan internetten en gaan vanavond lekker luxe uit eten. Morgen vliegen we om 8:35 naar Bangkok terug.

Bagan-Pyay (8 maart)

Vanmorgen hebben we weer vroeg ontbeten want we gingen om 7:30 rijden. Dit was ook wel nodig ook, want het is 8 uur rijden over een hobbelige weg met gaten. Leonie had na de laatste keer maar een reistablet ingenomen. Dit was niet echt gezellig voor Peter, want ze heeft meer dan de helft van de reis liggen slapen. Ergens halverwege de rit zijn we gestopt bij een koemarkt. Hier worden de koeien geshowd en dan wordt er in een kring onderhandeld over de prijs. Je ziet dus de koeien die geshowd worden en allemaal mannen in een kringetje, die aan het onderhandelen zijn. Hier hebben we ook wat gedronken en we zijn daarna weer op weg gegaan. Om ongeveer half vier kwamen in Pyay. Na alles in de kamer gezet te hebben zijn we naar onze laatste pagode gegaan de Shwesandaw Pyay, deze is de verkleinde versie van de Shwedagon pagode in Yangon. Dit bleek ook wel te kloppen. Na de pagode zijn we naar de kamer gegaan om wat te rusten na de lange rit. Peter is wat gaan slapen en Leonie heeft wat tv gekeken.

Om een uur of 17:30 zijn we naar de rivier gaan wandelen om daar gezellig te gaan eten. Je kon namelijk vanuit het restaurant de zon zien ondergang achter de berg. Dit was wel een mooi gezicht. Leonie had zoet en zure vis besteld en kreeg iets met botten erin, dus het werd teruggenomen om er alsnog iets met vis van te maken. Verder hadden we ook nog een groentesalade besteld, rijst en fried noodles. Het duurde Leonie te lang dus was ze begonnen met de groentesalade en de rijst. Toen de vis kwam had ze niet zoveel trek meer. We zagen andere om een doggy bag vragen en wij hebben dat toen ook gedaan. Ze keken wel erg raar toen wij het vroegen maar ze deden het wel. Leonie had op de heenweg namelijk een meisje zien zitten die duidelijk op straat leefde en deze bedelde bij ons niet. Op de terugweg zat het meisje er nog steeds en hebben we het eten gegeven. Dit nam ze met enige twijfel aan. Wij hebben om het hoekje even gekeken of ze het op at en dat deed ze. Hierna zijn we lekker in onze airco kamer gaan slapen.

Bagan (7 maart)

Om 5 uur ging de wekker want we hadden met Sunny om 5:30 afgesproken. We gingen wat eerder naar beneden waar iedereen lag te slapen. Er hadden er een aantal naar de wedstrijd Liverpool – Barcelona zitten kijken. Sunny kwam vrij snel daarna en we gingen op weg naar een andere tempel dan gisteravond. Om kwart voor zes kwamen we bij de tempel, hier waren wij bijna als eerste. We konden dus een goed plekje uitkiezen. Deze was op de hoek van het hoogste terras. In het begin zag je wat kleurenspel, dit was helaas niet zo mooi als gisteren. Maar toch had dit ook wel iets want er hing wat mist en dit met de ochtendkleuren maakte het geheel een beetje mystiek. Na ongeveer een halfuur wachten kwam de ronde zon. Dit was een mooi gezicht. Op dat moment gingen er ook drie luchtballonnen de lucht in. Dat was wel een grappig gezicht. Na nog een uur gewacht te hebben gingen we terug naar het hostel voor ontbijt. Na het ontbijt zijn we eerst naar de markt gelopen. De markt kun je in tweexc3xabn delen, want een is voor de toerist en de andere voor de Birmees. We hebben lekker op de lokale markt gelopen en toen we daar wat wilden kopen schokken ze eigenlijk. Leonie dacht thee gekocht te hebben, het was ook thee maar dat gepekeld. Deze moet je door je eten doen. Sunny laat ons nog zien hoe en dan kunnen we het thuis doen. Na de markt hebben we nog wat gedronken in het theehuis voordat we nog wat tempels gingen bezoeken. We hebben tot 2 uur tempels bezocht en daarna waren wij beiden de tempels zat en vonden we het te warm. We hebben bij de tempels ook nog wat souvenirs gekocht: een sleutelhanger en twee weegschaaltjes met gewichten. Na de tempels zijn we nog gaan kijken hoe bamboe wordt verwerkt tot schalen en armbanden enz. Dit is een tijdrovend proces. Na dit te hebben bekeken zijn we naar het hostel gegaan. Hier hebben we even gezeten en vervolgens zijn we wat gaan eten.

Inmiddels hebben we wat gegeten en zit Leonie nu verhalen te tikken terwijl Peter ligt te slapen. Morgen gaan we weer richting Yangon met een tussenstop in Pyay.

Bagan (6 maart)

Vandaag hebben we wat uitgeslapen, we hadden namelijk geen tijd met Sunny afgesproken. We waren er wel om 7 uur uit. Om 8 uur zijn we Sunny gaan zoeken en zijn we in Bagan gaan rondrijden. Bagan kun je je voorstellen als een vlakte met daarop een aantal palmbomen en veel meer tempels en stoepa’s. Als je over de vlakte rijdt zie je eigenlijk altijd wel een stoepa of tempel. We hebben heel wat stoepa’s en tempels bekeken. We hebben ook nog wat souvenirs gekocht namelijk: armbanden en weer een schilderij. Na een uur of 2 zijn we naar het hostel gegaan om wat bij te komen van de hitte en wat te eten. We zijn wat in een theehuis wat gaan eten en drinken.

Om 4 uur gingen we weer. Eerst hebben we wat tempels gezien en om 5 uur gingen we richting de tempel waar we de zonsondergang zouden gaan bekijken. Toen we bij de tempel aankwamen was het al erg druk. Wij zijn ook niet op het hoogste terras gaan zitten maar een eronder was erg rustig. Langzaam werd het daar ook wat drukker, maar niemand ging voor onze neus staan. We hebben alle avonden nog geen bewolking gezien en nu was er wel bewolking. Deze was maar heel licht maar dat maakte de zonsondergang een heel stuk mooier. Toen de zon onder was kwam het mooiste alleen toen was er bijna niemand meer. Door de bewolking kreeg je een heel kleurenspel boven de tempels. Na ongeveer een half uur was het geheugenkaartje van Peter zijn camera vol en zijn we richting het hotel gegaan. Sunny heeft ons afgezet bij een restaurant waar we lekker hebben gegeten. Daarna gingen we vroeg naar bed want morgen gaan we naar de zonsopgang.

Mandalay-Bagan (5 maart)

Vanmorgen moesten we om 7 uur ontbijten, want we gingen om 7:30 weg. Om precies 7 uur zaten wij aan het ontbijt. Na het ontbijt gingen we eerst nog bladgoud kopen en daarna moesten we 6 uur rijden naar Mount Popa. Op deze berg staat een klooster en is dus heilig. Het is een soort pion die in een keer omhoog gaat. Tijdens de rit werd Leonie wagenziek en was niet lekker toen ze voor Mount Popa stopte. Om boven op de berg te komen moet je nog zo’n 30 minuten trappen lopen. Na aankomst zijn wij wel gelijk naar aan de klim begonnen. Peter moest elke keer op Leonie wachten omdat ze zich niet lekker voelde. Er zitten veel aapjes op de trap. Voordat je de trap op gaat vragen mensen of je eten wilt kopen voor de aapjes. Vervolgens vragen de mensen die de trappen schoonmaken ook geld voor het schoonmaken. Het klooster zelf is niet echt heel bijzonder alleen het uitzicht is wel mooi. Na de afdaling zijn we wat gaan eten. Na het eten moesten we nog 1 uur rijden. Toen we bij het hostel waren hebben we eerst wat uitgerust en zijn we daarna wat gaan eten. ’s Avonds hebben we het nieuws gekeken, we hebben namelijk buitenlands tv op onze kamer.