10 januari semporna – sipadan water village resort

’s Morgens de tassen ingepakt en ontbeten in het hotel, want we gaan vandaag naar sipadan water village resort onze laatste stop. om 9 uur moesten we ons melden bij een kantoortje aan de zee. We waren er ruim op tijd en na wat invullen van formulieren en wat wachten gingen we weg. Met een stuk of 9 mensen in een bootje naar het resort. Het resort is eigenlijk voornamelijk opgezet voor mensen die duiken, maar we denken ons ook goed te kunnen vermaken. Daar aan gekomen worden we ook begeleid door een divemaster. We kregen de regels uitgelegd die gelden op de resort, maar voornamelijk in het water. Voor ons zijn er niet echt veel regels. ’s ochtends gaat bijna iedere een duik maken. Leonie is lekker gaan snorkelen en Peter is aan het kijken hoe Leonie aan het snorkel is. Tijdens het snorkelen kom ik veel verschillende vissen tegen. Met Bart zijn onderwater camera kan ik ook veel foto’s maken en als vast oefenen voor morgen als we naar sipadan gaan, hier hopen we zeeschildpadden tegen te komen.

Na en tijdje is de batterij op en gaan in met Peter een nieuwe batterij halen, maar eerst gaan we eten. Na de lunch gaat Leonie weer snorkelen en Peter zit lekker te kijken. Peter gaat na een tijdje naar het huisje terug om lekker daar op de veranda te zitten. Op onze veranda kijk je naar de open zee. Leonie dacht dan zwem ik naar de andere kant van het huisje om Peter te verrassen. Na een tijdje kreeg Leonie elke keer kleine prikjes, deze bleken na goed gekeken te hebben afkomstig van kleine kwalletjes. Leonie was langzaam op weg naar het huisje om Peter te verrassen toen ze in een oog in oog lag met een lion vis. Deze vis is erg mooi maar wel giftig. Na wat foto’s genomen te hebben was de batterij op van de camera en er kwamen steeds meer kwalletjes, dus dan maar uit het water.

Tijdens het avond eten en daarna hebben we nog wat zitten praten met een pas getrouwd stel uit Australië. Dit stel zat ook bij ons op de boot naar het resort toe. Met deze en bijna alle andere mensen die vanmorgen met ons naar het resort zijn gekomen gaan we morgen middag naar sipidan

9 januari Danum Valley

Vanmorgen zijn via de nature walk naar de hornbill gelopen. Om dat dit onze laatste dag was wou de gids weten wat we nu echt wouden zien. Dat was makkelijk we hadden maar een aap buiten de nachtapen niet gezien en die wou peter er graag zie en dat was de gibbon. De gids is was erg goed aan het luisteren of hij de gibbons kon horen, maar hij kon ze niet vinden. Daarbij bleek de trail door de regen de van de afgelopen dagen erg glad te zijn. Om deze rede zijn we halvewege naar de grote weg gegaan, want het was meer weg gelijden dan echt leuk wandelen. Op de terug weg zatten we te overleggen met de gids wat we na het ontbijt gingen doen. Het bleek namelijk zo te zijn dat we als enige niet op tijd ergens moesten zijn. Hierdoor konden we tot 14 uur blijven en konden we ’s ochtends nog wat wandelen. Na overleg te hebben dat we ’s middags de canopy walk nog een keer gingen doen. De gids was nog aan het rond kijken of hij wat zag en in eens zagen we wat bewegen. Peter zag ze al eerste, het waren de gibbons. Er zatten er twee recht voor onze neus. Hier hebben we bijna een half uur naar zitten kijken en foto’s genomen.

na het ontbijt hebben we nog een keer over de canopy gelopen. Nu ook geen dieren gezien, maar wel genoten van de uitzichten. Zij  we omze tassen gaan inpakken. Na de lunch werden we terug gereden in de 4 weeldrive naar lahad datu. Hier zijn we afgezet bij het busstation en hebben ze voor ons gelijk geregeld dat we in het juiste busje kwamen te zitten. Na een uur wachten gingen we uiteindelijk weg. Na een twee uur rijden en de verschillende mensen opgepikt en afgezet te hebben kwamen we in semporna. Inmiddels was het donker en werden we in eerste instantie afgezet ver van het hotel vandaan. Toen de chauffeur hoorde welk hotel we hadden heeft hij ons daar afgezet. In het hotel aangkomen hebben snel wat gegeten buiten de deur en zijn daarna gaan slapen.

8 januari Danum Valley

Om 6 uur hadden we afgsproken om naar de canopy walk te doen. We waren de eerste van de mensen die er op dit moment logeerde. Tijdens onze wandeling naar kwam de zon langzaam boven de bomen uit. Je zag de nevel boven de jungle hangen wat er mooi was. We hebben niet echt veel geluk met de dieren, wat we zien alleen een hornbill en niet eens echt goed. Wel zaggen we veel verschillende soorten poep liggen, dus er zitten wel veel dieren.

Na het ontbijt zijn we naar het viewpoint gelopen of wel wel coffincliff walk. De meeste mensen lopen deze omhoog en naar beneden via dezelfde weg, maar wij hebben de lange route gelopen langs de twee watervallen. Deze wandeling was best zwaar, want de er lag veel modder op met een steile helling en dan stond de zon ook nog goed te schijnen. Boven gekomen was het uitzicht het wel waard. Tijdens de tocht hebben we geen dieren gezien alleen op het moment dat we terug liepen kwamen we red leaf apen tegen, we hadden de grijze al gezien op de rivier. Nu missen we alleen nog de gibbon, deze wil peter zien vanwege het geluid dat ze maken.

Na het middageten zij we voor nog een trekking gegaan. We vinden het wel erg leuk zo in de jungle lopen. Je zien niet veel dieren, maar hoor wel veel en ziet poep van de dieren wat het toch ook wel spannend maakt. We zijn op pad gegaan en we zouden de east trail en dan de met de segama trail terug. Na ongeveer een uur lopen kwamen we een andere groepje tegen en een lokale man, die bleek een hulpje te zijn van de onderzoeker naar de orang utang. Deze hulpjes volgen orang utangs en mankeren en nemen monster van de bomen waar ze in zitten. Het bleek dat er hoog boven ons een orang utang rustig zat te eten. Na een half uur gekeken te hebben wou onze gids verder lopen. Wij haddennamelijk al orang utangs gezien bij de rivier en nu konden we de trail nog af lopen. Eerst dachten Peter en ik dat we niet de hele trail meer zonder lopen, maar de gids dacht hier anders over. Leonie kreeg het alleen nog wel even op haar heupen, want het werd snel donker. Op het wind hebben wel nog wat makaken gezien.

’s avond hebben na het eten nog wat zitten kijken naar buiten, maar het regende erg hard. We zouden nog wat gaan wandelen maar dat hebben maar niet gedaan. Peter heeft een film over de neusapen gezien en Leonie is lekker gaan lezen in bed.

7 januari Danum Valley

Om 5:30 gaat de wekker, peter wil zeker weten dat we op tijd zijn voor onze rit naar lahad datu. Om 6 uur bleek het restuarant al klaar te zijn voor het ontbijt. We konden ondanks dat het restaurant eigenlijk pas om 6:30 gaan eten. We hebben snel ontbeten en daarna hebben we de tassen opgehaald bij van onze kamer. Om 6:30 stonden we beneden en na een paar minuten kwam het buse dat ons naar lahad datu moest brengen. De chauffeur wachten in netjes toch dat we onzxe spullen in de bus gelegd hadden om daarna te zeggen dat hij nog naar de wc moest in het hotel kon dat niet eerder. Hierna zijn we vertrokken om 1,5 uur te rijden door plam plantages. Als je dan om je heen kijkt zie je dat er erg veel jungle is gekapt. Onderweg moesten we nog twee keer stoppen omdat de chauffeur moe werd. Olaf had ons gezegd dat we om 8:30 moesten melden, maar ondertussen was het al 8:30 en we waren er nog niet. Peter werd wat onrustig tot de chauffeur zei dat we tot 9 uur de tijd hadden. Ondanks dat nog 10 km moesten voordat we er waren, waren we er nog niet gerust op dat we op tijd zouden komen. De chauffeur begon ook steeds onrustiger te rijden, maar uit eindelijk waren we er om 9:15. Daar aangekomen was er nog een koppel dat er nog niet was en konden we rustig alle papieren in vullen.

Om 9:30 zijn we met een 4 weeldrive en een busje naar de chatels gereden. Normaal doe je hier 2 uur over, maar we hadden pech en later beleek geluk. Er was dopor de vele regenval een vrachtwagen met boomstammen geschart en versprede nu de weg voor iedereen. Bij het ongeluk aangekomen zijn we eerst alle wachtende vrachtwagens voorbij gereden en daarna net voor ongeluk de auto geparkeerd. Na 5 minuten kwamen de hulptroepen al om de boomstammen en de vrachtwagen van de weg af te halen. Alle toeristen maar ook de chauffeurs stonden te kijken hoe ze dit deden. Na een twee uur op onthoudt was de weg vrij en konden wij naar de chatels. Onderweg werd er in een keer gestopt door de 4weel drive, wat bleek er was een oilfant met kleinetje aan het eten langs de weg. Na wat foto’s en video’s gemaakt te hebben zijn we naar de chatel gereden. Hier kwamen we uit eindelijk om een uur of 2. Hier hebben eerst gegeten en daarna naar de kamer om de spullen weg te zetten.

Om 4 uur hebben onze eerste wandeling gedaan de nature walk niet ver van de chatels.  Tijdens de wandeling begon het zachtjes te regen. We hebben niet veel dieren gezien, maar wel veel uitleg gekregen over de planten en bomen die er stonden. Hierna gingen we eten en ’s avonds hebben we nog een night drive gedaan. Tijdens de night drive hebben we het sabah hert gezien, een buidel dier en wat vliegende eekhoorn. Nadat we hebben afgsproken om morgen ochtend vroeg naar de canopy walk te gaan zijn we lekker na bed gegaan.