4 augustus – naar Cuba

Rond 2 uur werd Jantien wakker door de regenbui. In slaap vallen zou wel niet meer lukken. Na het nodige draaien ging om 3.15 uur de wekker. Jantien heeft direct de oven aangezet om de mueslibollen af te bakken, de vaatwasser uit gezet en de laatste was opgehangen. Na een uur was ze helemaal klaar en ging naar haar ouders. Daar aangekomen hebben we direct haar spullen in de auto van Leo gezet. Janneke was nog niet helemaal klaar met inpakken, maar iets na 5 uur reden we weg op weg naar Schiphol.

Op de luchthaven ging alles voorspoedig. We hebben wel wat te drinken gekocht, omdat we met ArkeFly vliegen en daar niet zulke goede verhalen over hebben gehoord. Er is blijkbaar een (nieuwe) regel dat je alleen maar drinken mee mag nemen tot 450 ml geseald en wel. Dit vonden we nogal eigenaardig, want flessen wijn en whisky mogen wel mee. Volgens de verkoopster heeft het te maken met het verschil in verpakkingsmateriaal. Drank zit in glazen flessen en fris zit in plastic flessen. Die 450 ml is uiteraard wel vervelend gekozen, want de meeste flesjes zijn 500 ml.

Mooi op tijd stegen we rond 9 uur op. We hebben comfort stoelen en dat merk je wel. Je hebt maar iets meer4 aug a beenruimte en toch is het veel comfortabeler. We zaten op rij 15 in het midden, vier stoelen naast elkaar. Rij 14 had maar drie stoelen in het midden, wat de stoel van Janneke nog meer beenruimte bood. We hadden alleen maar wel 3 netjes voor ons om onze spullen in te doen, terwijl we wel met 4 mensen waren. Onze tafeltjes zaten ook niet aan de stoelen voor ons, maar in onze armleuningen. De twee mensen naast ons vonden het niet erg om een netje te delen, dus wij hadden ieder een eigen opbergplek. De mensen naast ons, Marian en André,  bleken trouwens ook bij onze groep te horen, dus we hebben al met 2 mensen kennisgemaakt.

De vlucht ging voorspoedig en we hadden weinig last van turbulentie. Het eten en drinken viel ons aan boord ook erg mee. We hadden van meerdere mensen gehoord dat je niets kreeg en alles moest kopen, maar dat bleek niet waar. Ze kwamen een aantal keer langs met koffie, thee of water. Iets anders moest je betalen. Er was 1 maaltijd inclusief en de snacks moest je betalen. De stewards en stewardessen waren heel aardig en behulpzaam en je zag ze ook regelmatig. Wat wel jammer van onze vlucht was was dat we eerst op Cancun landden om vervolgens door te vliegen naar Holguin.  Tijdens de tussenstop moest iedereen blijven zitten met zijn/haar stoelriem los. De stewardessen stonden op strategische plekken te controleren of iedereen zich hieraan hield. Later bleek dat er op dat moment getankt werd en dat in het geval van een evacuatie dit het veiligst was.

Toen we opstegen vanuit Cacun werd er een filmpje getoond met de veiligheidsregels. Jantien was hier wat verbaasd over want ze kon zich dit helemaal niet herinneren. Ze bleek dus al voor het opstijgen in Amsterdam in slaap gevallen te zijn. Ze moest van Marian nu extra goed opletten.

Om 17.30 uur (23.30 NL tijd) landden we op Holguin, 14,5 uur na vertrek uit Amsterdam. Het vliegveld stelt niets voor. We mochten ook gewoon van het vliegtuig naar de douane lopen. Ons vliegtuig was ook het enige toestel wat er op dat moment was.

Het duurde even voordat iedereen zijn koffer had, omdat de koffers met een klein karretje van het vliegtuig naar de hal gebracht werden. We laadden de koffers in de bus en gingen daarna massaal geld wisselen. Ook dat ging niet al te snel. Uiteindelijk zaten we met z’n allen in de bus. Onze reisbegeleider is Alexis. Het is een kleine man, iets kleiner dan Janneke, maar volgens ons is het wel een goede. Hij gaat ons elke dag een Cubaans woord leren en iets over het eiland vertellen. In Cuba spreken ze natuurlijk Spaans, maar we leren Cubaanse straattaal.4 aug c

In het hotel aangekomen, we besluit Janneke in het hotel te blijven en Jantien gaat met de groep mee naar de privé restaurant. Dit is een restaurant in iemands zijn achtertuin of op een zolderetage of iets dergelijks. Ditmaal zaten we buiten onder een overkapping van stro. Het eten was erg lekker en de temperatuur was nu ook aangenaam.4 aug b

Janneke is in het hotel gebleven. Toen ze naar het buffet liep was het al voor meer dan de helft op. Ze heeft een pudding genomen en wat tomaten. De pudding bleek een beetje zuur dus die heeft ze in een paar happen naar binnen gewerkt. Toen ze wilde betalen hadden de werknemers ook gezien dat ze niet veel gegeten had dus moest ze 6 i.p.v. 10 CUC  betalen. 1 CUC is min of meer gelijk aan 1 US dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *