woensdag 17 juli Nagasaki

Vandaag is echt vakantie. We hebben wel een wekker gezet, maar als die afgaat besluiten we hem gewoon te negeren. Janneke heeft Jantien gedurende nacht heel vaak haar telefoon zien pakken om te kijken hoe laat het is. Dat betekent dat we beide weinig hebben geslapen. Om 9.45 uur gaan we uiteindelijk ons bed uit. Bij de lift, op weg om ontbijt te halen, blijken we niet de enige te zijn die wat langer zijn blijven liggen. Om half twaalf gaan we met de taxi naar Glover Garden. Evie en Tisa die ook die kant op gaan, gaan mee in de taxi. De taxichauffeur trekt zijn handschoenen aan als Jantien de deur open doet om te vragen of hij ons naar Glover Garden wil brengen. Hij ziet er zo met witte handschoenen heel netjes uit.
17 juli a Glover garden is een verzameling van een aantal historische (westerse) gebouwen gesitueerd op een heuvel met mooi uitzicht over de haven. Thomas Glover was een Schot die veel heeft betekend voor de modernisering van Japan in de 19e eeuw, vooral in de scheepsbouw en kolenmijnbouw.
17 juli bHet nadeel van Glover garden is dat het op een heuvel ligt, dus we moeten aardig wat trappen en steile hellingen op om bij de ingang te komen. En dan zijn we er nog niet, want de uitgang is het laagste punt van het openluchtmuseum. Er zijn hellingen gemaakt voor rolstoelgebruikers, maar die zijn zo steil dat we ons afvroegen of rolstoelgebruikers hier blij van worden.
De zon schijnt vandaag weer volop, 33 graden en 62% luchtvochtigheid, dus we doen het rustig aan en gaan regelmatig op een bankje zitten om te genieten van het uitzicht.
17 juli cOm een uur of twee gaan we weer terug naar het hotel, waar we wat lezen en slapen. Om vijf uur gaat Jantien er op uit om een bijbel en een wiskundeboek in het Japans te kopen. De receptie heeft ze op een kaartje twee boekenwinkels aangegeven. Parallel aan de weg waar ons hotel aan ligt is een enorme winkelstraat en daar zijn ook de boekwinkels. Het probleem is alleen de communicatie. De eerste boekwinkel heeft ze snel gevonden, maar ze lopen naar het tijdschriftenrek als Jantien om een bijbel vraagt, daar gaat iets mis. Jantien vraagt nogmaals om een bijbel, maar slaat nu een kruisje. De verkopers snappen het meteen en lopen naar een ander deel van de winkel. Ze pakken een boek met plaatjes uit de bijbel. Op de voorkant staat in het Engels “The Holy Bible” dus dit zal wel goed zijn. Waarschijnlijk is het een kinderbijbel, aangezien er geen verzen genummerd zijn. Nu wil Jantien nog een wiskundeboek, maar “mathematics” kennen ze ook niet. Ze schrijft op een blaadje: 1 + 1 = 2 en f(x) = x^2 + 6x. Dit snappen ze wel, maar ze maken een kruis met hun armen, wat betekent dat ze het niet hebben. Op naar de volgende winkel. Daar kijken ze een beetje vreemd naar het blaadje met mijn som en formule, maar nadat Jantien zegt dat het een “study book” is, loopt de verkopers direct naar een schap. Hier staan inderdaad wiskundeboeken. Het niveau is alleen moeilijk in te schatten, want sommige dingen leren we in Nederland in klas 2 en andere pas in 6 VWO en alleen bij wiskunde B.
Jantien gaat terug naar het hotel en gaat daarna samen met Janneke wat eten. We waren van plan om daarna nog met een kabelbaan naar een uitzichtpunt te gaan, maar besluiten om dat niet te doen. We hebben allebei een beetje een vreemd hoofd. Niet echt hoofdpijn, maar een onaangenaam gevoel. We gaan gewoon vroeg naar bed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *