Xiengkhouang (30 juli)

Jeep Vanochtend gingen we om 9.15 in een oude Russische legerjeep op weg naar de vlakte der kruiken (voor informatie zie beneden). We gaan naar de drie vlaktes die opengesteld zijn voor publiek, maar er zijn er vele. De eerste heeft de meeste kruiken en onze gids vertelde erg veel. De gevolgen van de oorlog zijn ook goed te zien. Je ziet veel bomkraters en er lopen loopgraven langs.

Bij de tweede vlakte moeten de mensen die in een busje zijn gekomen (een zekere groep Italianen) een stuk omhoog lopen, maar met onze jeep hoefde dat niet. De tweede vlakte was kleiner dan de eerste en was verdeeld over twee heuvels.

Op weg naar de derde vlakte moesten we over een erg modderig pad en je hoorde de motor loeien. Soms had je ook het idee dat die weg gleed, maar we hadden een erg kundige chauffeur die de auto netjes overeind hield. Voor we naar de derde vlakte gingen, gingen we eerst iets eten. We konden kiezen uit noedelsoep of noedelsoep, dus kozen we noedelsoep. Na een half uurtje gingen we naar de derde vlakte, deze is het kleinst van allemaal maar de route er naartoe is wel apart. We moesten dwars door de rijstvelden lopen en twee keer over een hek klimmen (met trappetje) dat dienst deed als wildrooster.

Vlakte Na de derde vlakte liepen we nog door een voorbeeld Laos stadje. Het heeft wat weg van een camping met stacaravans en huisjes. Iedereen heeft zijn eigen terrein en heeft de was buiten hangen. Het zijn allemaal min of meer dezelfde houten huisjes. De grootte van het huis geeft niet aan hoe rijk je bent, want het hout is gratis.

Toen we om 15.00 terug in het hotel kwamen begon het te hozen, we waren precies op tijd. In het hotel hebben we nog een documentaire gezien over de Amerikanen die Laos hebben gebombardeerd. Om 18.00 was het pas weer droog en zijn we wat gaan eten in het restaurant. Na het eten zijn we in donker op zoek gegaan naar een internetcafxc3xa9. Verdwalen kan je hier niet zo makkelijk, het stadje bestaat namelijk maar uit een aantal grote straten. Straatverlichting hebben ze zo goed als niet en als ze een stoep hebben zijn wij de enige die erop lopen, de rest loopt allemaal op de weg. Nu rijden ze hier heel netjes en is het niet gevaarlijk om op de weg te lopen, maar wij zijn toch meer een stoep gewent.

Feiten over de Vlakte der Kruiken:

– De kruiken zijn van voor 2000 v Chr. Ze worden namelijk in Chinese documenten genoemd die zo oud zijn. Omdat er alleen over de kruiken wordt gesproken en niet over een beschaving denken ze dat de mensen die de kruiken gemaakt hebben toen al weg waren.

– De kruiken zijn gemaakt van zandsteen wat te vinden is in de bergen 10 kilometer verderop. Ze gaan er vanuit dat ze olifanten hebben gebruikt om de kruiken te verplaatsen. In eerste instantie werden de kruiken in de bergen gemaakt en dan verplaatst, want dan zijn ze lichter. Helaas zijn ze dan ook minder stevig en bij de bergen zijn veel kapotte kruiken gevonden. Later werden daarom ook rotsblokken verplaatst en pas op de vlakte werden er kruiken van gemaakt.

– De kruiken van de bekende vlaktes zijn allemaal opengebroken, waarschijnlijk door de Han Chinezen. Dit betekent dat er iets belangrijks ingezeten heeft, want anders maak je ze niet allemaal open. Waarschijnlijk werden ze gebruikt als doodskist en als het lichaam helemaal was vergaan behalve de botten, werden ze herbegraven en werd de kruik gevuld met geschenken voor het hiernamaals zoals edelstenen (robijn, aquamarijn). Er zijn in een grot bij de kruiken namelijk crematieresten gevonden en edelstenen.

– Je kan je afvragen waarom liggen die kruiken precies op die plek en niet dichter bij de berg. Het blijkt dat alle vlaktes waar kruiken liggen de grond vol mineralen zit. Deze mineralen trekken de bliksem aan en de mensen geloofden dat die plekken heilig waren. Als een kruik door de bliksem geraakt werd dan ging de ziel van de persoon naar de hemel.

– Het grootste mysterie blijft voorlopig "Wie waren deze mensen?" Ze denken dat het antwoord op die vraag te vinden is in Sulawesie, Indonesixc3xab. Waarschijnlijk kwamen ze uit India en zijn ze via Myanmar, Laos, Thailand, Borneo Maleisixc3xab naar Sulawesie gegaan. We hebben in die landen namelijk ook kruiken gevonden. Alleen in Thailand is geen zandsteen werden ze van klei gemaakt. De kruiken in Borneo zijn pas geleden gevonden in het oerwoud. Ook is er een nieuwe vondst in Laos gedaan, maar dat hebben ze nog niet aan de regering verteld. Die vlakte ligt namelijk meer op de route van de toeristen en ze krijgen er hier al zo weinig. Deze kruiken zitten nog dicht, dus kunnen ze er achter komen wat er in zit. De deksels zijn in de loop der jaren alleen zo aan de kruiken gaan zitten dat men ze niet meer van elkaar krijgen. Rxc3xb6ntgenstraling is ook geen optie want ze staan ergens hoog op een berg en zoveel geld hebben ze ook weer niet voor het onderzoek. Een ding is duidelijk ze weten veel meer dan de reisgidsen doen vermoeden en in de volgende jaren zullen ze nog veel meer ontdekken. Nu maar hopen dat Discovery Channel dit interessant vindt en het onderzoek helpt mee te financieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *