25 juli – Didyma, Milete en Priëne

Vandaag werden we pas om 8 uur uit ons bed gebeld. Helaas dacht het hotel dan dat we al om 8.10 onze koffers klaar hadden. Terwijl Janneke nog onder de douche stond ging Jantien er op uit om water te kopen, maar helaas was de winkel tegenover het hotel nog dicht. We hebben dus eerst maar ontbeten, waarna Jantien de tassen zelf maar naar de lobby heeft gebracht. Toen Jantien na het ontbijt haar tanden ging poetsen en de spullen van de kamer ging halen, bleek de schoonmaakdienst al langs geweest te zijn. Ze hadden nieuwe handdoeken neergelegd en het beddengoed rechtgetrokken. We hebben dus sterk onze twijfels over dit hotel en of we wel nieuw beddengoed hebben gehad. Ik weet niet wat de prijs is voor dit all-inclusive hotel is, maar het is te veel. Het is namelijk wel heel inclusief, namelijk inclusief de troep van de vorige bezoekers.

De winkel was nu wel open en met nieuwe fles water gingen we op weg naar de Didyma, naar de Apollotempel. Rond 12 uur, met de zon recht boven ons, kwamen we er aan.Apollotempel Hoewel je het absoluut geen gave tempel kan noemen, is heel duidelijk te zien hoe het eruit heeft gezien. Het moet een enorme tempel geweest zijn, met vele, enorme, rijkversierde zuilen. Je kon via een kleine steile gang naar het binnenste van de tempel en ook hier was de omvang overweldigend.Apollotempel_2 Na deze bezichtiging zochten we een terras op om wat te eten. Op de kaart stonden kipnuggets en die wilde Janneke wel proberen, al had ze er al direct spijt van toen ze ze besteld had. Jantien koos een sandwich met tomaat en kaas. Toen het eten kwam en Janneke haar eten zag verdween de angst en spijt en genoot ze van de kipnuggets. De sandwich van Jantien zag er echter niet uit. Ze kreeg een half Turks brood met schijfjes tomaat en kaas ertussen. Nu heeft ze wel eens een grote mond, maar zo groot nou ook weer niet. Dus eerst heeft ze het brood plat geduwd en toen pas opgegeten. Het smaakte gelukkig wel goed. We gingen de bus weer in op weg naar Milete.

MileteIn Milete is eigenlijk alleen het theater nog goed bewaard gebleven. Het was in eerste instantie een Grieks theater en later hebben de Romeinen het theater uitgebreid tot wel 25 duizend zitplaatsen. De opzet deed erg aan de kuip denken. Aan beide kanten waren trappen en via verschillende gangen kwam je in verschillende plekken het theater in. Iedereen komt dus pas in de buurt van zijn plaats echt het theater in en je hoeft dus niet het hele theater door. Dit was ook het eerste theater waar gevechten werden gehouden. Dit kan je zien aan de onderste rij stoelen, die zijn hier zo’n anderhalve meter boven de arena. Dit is echter niet hoog genoeg voor dierengevechten, dus hier vochten alleen gladiatoren tegen elkaar. Als er geen gevechten worden gehouden is de eerste rij op hetzelfde niveau als het podium.

Raadhuis_prineDe laatste stop voor vandaag van Prixc3xabne, een oude stad gebouwd in de 4e eeuw voor Christus. Dit is een van de eerste steden die in roostervorm gebouwd is met de huizen op het zuiden gericht. Dit was koeler is de zomer, aangezien de zon dan zo hoog staat dat er weinig licht binnenvalt en in de winter heb je wel lekker veel licht. Het stratenplan is nog duidelijk zichtbaar en sommige gebouwen zijn herkenbaar, maar je waant je niet in een oude stad. Het raadhuis ziet er uit als een sterk verkleinde variant van het Britse lagerhuis, namelijk twee van die tribunes tegenover elkaar. De tempel van Athene heeft nog een paar zuilen overeind en de rest ligt er om heen.Prine_theater Het theater is klein, maar wel erg mooi. Hier is weinig kapot gegaan over de jaren. De banken waarop men zat zijn meestal wel verdwenen, maar je kan er zo een voorstelling houden. Op de eerste rij staan een paar stenen fauteuils voor de belangrijkste mensen en in het midden van de eerste rij stond een altaar. Hier werden offers aan Dionysos, god van de wijn, gedaan. Dit is een van weinige theaters die nog echt Grieks is en niet door de Romeinen later is verbouwd.

Nu was het tijd voor het hotel geworden. Het hotel ligt niet in het centrum, maar ziet er een stuk beter uit als het vorige. De kamers zijn ruim, de medewerkers zijn aardig en behulpzaam en alles ziet er schoon uit.

Na het eten is Jantien nog opzoek gegaan naar wat te drinken. Het hotel staat aan een drukke weg en er iets niet echt een centrum in de buurt, dus liep ze maar naar het BP-station iets verderop. Na blikjes voor morgen ingeslagen te hebben, ging ook zij terug naar de kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *