Dubai (12 augustus)

Vanochtend hebben we ontbeten in het hotel, wat wel redelijk was. Het was alleen de vraag of het inbegrepen was, maar de man in het restaurant zei van niet, dus hebben we maar betaald (10 dirham = xe2x82xac2,50). Na het ontbijt hebben we alle spullen gepakt en gingen we in de hal wachten tot onze toer ons kwam ophalen. Onze toer zou om 9.30 komen, maar gisteren was ons verteld dat we om 9.00 al opgehaald konden worden. We waren er dus op tijd, maar werden net na 9.30 opgehaald, dus hebben we een tijd in de hal gezeten. Niet dat in de hal wachten saai was, want er was een groep toeristen uit Kenia die een hele show aan het opvoeren waren, namelijk klagen bij de balie, lift in, lift uit, anderen klagen bij de balie, klagen onderling, gaan zitten, weer staan en weer klagen bij de balie, weer de lift in en weer de lift uit, enz.

We werden opgehaald in een kleine busje, waar al 5 mensen inzaten. We moesten nu nog 1 groep ophalen en dan konden we beginnen. De laatste groep bestond uit 4 personen en die stonden blijkbaar nog niet klaar. Leonie kon goed zien dat ze tot 3 keer toe nog even naar de kamer moesten om iets te halen voor iedereen in de bus zat. Nu kon onze toer beginnen. Als eerste reden we naar Jumeirah, de duurste buurt van Dubai en ook een plek waar veel "locals" wonen. "Locals" zijn mensen die geboren zijn in Dubai en maar 7% van de alle inwoners is een local. Er zijn maar twee manieren om een local te zijn, 1 je bent geboren in Dubai, 2 je trouwt als vrouw met een local en na (ik dacht) 2 jaar word je zelf ook een local. Als je als vrouw met een buitenlander trouwt ben je je "localschap" kwijt. Om de lokale mannen te stimuleren om met een lokale vrouw te trouwen krijgt het paar een smak geld van de regering, een renteloze lening en schoolgeld voor alle kinderen als huwelijkscadeau. Dit geldt echter alleen voor het eerste huwelijk en een man mag 4 vrouwen hebben zolang hij ze kan onderhouden. Als buitenlander kan je wel een levenslange verblijfsvergunning krijgen, maar die kan altijd worden ingetrokken als je een strafblad krijgt. Locals kan je herkennen aan de kleding, de vrouwen helemaal in het zwart (gezichtsluier hoeft niet) en de mannen helemaal in het wit. Dit is nog van vroeger, de mannen werkten buiten en moesten beschermende kleding hebben en de vrouwen droegen kleding van de goedkoopste stof, omdat ze geen geld hadden en ze dragen het nog steeds. Niet alle mannen in wit en vrouwen in zwart zijn trouwens locals, sommigen dragen het als mode.

Moskee_jumeira_web De eerste stop die we maakten is bij een moskee in Jumeirah, de enige die je kan bezoeken (1 uur per week) maar niet nu. We stapten allemaal even uit om een foto te maken en reden toen weer verder. Volgende stop was een expositie/winkel van spullen die in het paleis te vinden zijn. Het zit er indrukwekkend uit, alleen niet onze smaak en alles is te koop. Het was wel duur, maar er waren genoeg dingen die we zouden kunnen betalen. We waren als eerste er doorheen en gingen wat water drinken in de bus voor we verder reden naar het 7 sterren hotel. De eigenaar van het hotel is trouwens een vrouw, de sjeik heeft het namelijk nagelaten aan een van zijn dochters. Als we nog een terug komen gaan we daar een keer eten, vanuit het hotel moet je namelijk de palmboom eilanden kunnen zien. Een Australische vrouw die voor ons zat wilde weten hoe warm het water was, omdat ze gelezen had dat het 28 graden is en Leonie liep mee. Jantien snapte niet waarom ze met hun voeten in het water wilde staan en bleef bij de bus. Toen ze terug waren hoorde Jantien pas van het warme water en toen iedereen net in wilde stappen, trok Jantien haar schoenen uit en rende richting zee. Het water is inderdaad warm, hoeveel graden konden we niet schatten, maar als je er gaat zwemmen hoef je niet even "door te komen". Met voeten vol zand stapte Jantien de bus in. Het zand is erg fijn en slecht van je voeten te krijgen.

Nu reden we met de bus langs het paleis (mag je geen foto’s van maken) en langs allerlei bouwprojecten in wording. Bijna in heel Dubai wordt er gewerkt in delen, van 8.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 22.00, alleen in het echte zakencentrum niet, maar daar werken alle Europeanen in hun kantoren met airco. De een na laatste stop was het museum over de geschiedenis van Dubai. Dubai’s belangrijkste bestaansreden is niet de olie (meeste komt uit Abu Dhabi), maar een kreek. In het museum zag je goed hoe Dubai was en hoe het langzaam moderner werd. Helaas hadden we weinig tijd in het museum, dus moesten we wat haast maken. Als laatste stopten we bij de "Gold Souk" niet ver van ons hotel. Hier zijn heel veel goudwinkels, maar daar hadden we niet zoveel oog voor. Iets verder zat een kruidenzaak met ook veel noten. Daar hebben we verse dadels voor Janneke gekocht en een soort bruidsuikers, maar dan anders. Om een uur of 1 was de toer klaar en werden we weer bij het hotel afgezet.

Om 16.15 zouden we weer worden opgehaald, dus hadden we lekker de tijd om wat te relaxen in de kamer. Gisteren hadden we bij de Carrefour (ja die hebben ze zelfs in Thailand) rijstewafels, kaas en smeerkaas gekocht en dat was dan ook onze lunch. Leonie had nog een aantal bieren met smaakjes gekocht die zelfs Jantien lustte (waren wel alcoholvrij).

Om 16.15 gingen we naar beneden waar de man achter de balie zei dat er net gebeld was en dat ze pas om 16.45 kwamen, dus gingen we weer naar boven om een half uur later weer naar beneden te komen. We waren net 2 minuten beneden en toen kwam de fourwheeldrive al voorrijden. Voorin zat een man uit Maleisixc3xab en de bank erachter zat een Thaise familie, vader, moeder en drie kinderen, waarvan de jongste anderhalf was en de achterste bank was voor ons. Omdat je dan boven de wielen zit heb je geen ruimte voor je benen. Het verschil tussen de vloer en de zitting was zo’n 30 cm.

Woestijn_rit Onderweg werd het zand steeds donkerder en wat bleek het had net geregend. Het bleek de eerste keer te zijn, het was alleen niet duidelijk of het de eerste keer dit jaar of deze zomer was. Het regent gemiddeld drie keer per jaar, dus het was wel bijzonder. Na een rit van een uur waren we bij een verzamelpunt aangekomen voor alle fourwheeldrive auto’s van dezelfde tour. Na een korte pauze waarin ze wat lucht uit de banden lieten lopen gingen we in colonne op weg. Een beetje achtbaan is er niets bij, het hobbelt en schudt en soms hang je behoorlijk scheef. Op een moment stonden we wel erg scheef en bleek ook dat onze chauffeur de auto niet meer weg kreeg. Gelukkig was er een andere auto gestopt en zijn ze de wielen wat gaan uitgraven. Jantien zat wel redelijk, aangezien ze aan de lage kant zat, maar Leonie hing echt in haar gordel en vond het na 5 minuten toch niet zo leuk meer, maar gelukkig konden we weer verder. Iets verder stonden alle auto’s te wachten met de motorkap open. Als je denkt dat de lucht warm is moet je eens voor die auto’s langs lopen, erg extreem warm. Na zo’n 10 minuten gingen we weer verder en gingen we op weg naar het kamp. Helaas was er geen zonsondergang, dus zijn we daar ook niet voor gestopt.

Burka Bij het kamp stonden twee kamelen klaar voor een mini ritje, wat we direct gedaan hebben. Vooral het opstaan van de kameel is een beetje vreemd/eng, maar voor de rest hobbelt het net als een olifant. Hierna zijn we direct naar het henna tentje gegaan om onze handen te laten doen. Het kamp was erg ruim opgezet, het was een groot vierkant met langs de randen allerlei kraampjes. In het midden was een ruimte voor de buikdanseres, die later zou komen en daar omheen stonden lage tafels met kussens erom. Leonie heeft ook de waterpijp uitgeprobeerd met de smaak appel, Jantien heeft alleen voor de foto bij de waterpijp gezeten. Er waren veel verschillende dingen om te eten en het was dus een zeer uitgebreide barbecue. Duikdanseres_1 Na de barbecue hebben we ons nog even in de plaatselijke kleding gestoken en daarna begon de buikdanseres. Na zo’n 20 minuten was het optreden afgelopen en was het pas 21.00 maar wel tijd om terug te gaan. Het klinkt misschien gehaast maar zo voelde het helemaal niet, we vonden het juist allemaal precies goed, je nooit het idee dat je moest wachten op het volgende.

Om 22.30 waren we weer in het hotel en toen we de kamer in kwamen was het extreem warm en de muren nat. Omdat we de airco bijna niet kunnen regelen hadden we steeds het raam open staan, maar we waren het vergeten dicht te doen. De airco heeft dus heel hard moeten werken om de kamer koel te houden, wat natuurlijk niet lukt. Dus in een bloedhete kamer gingen we slapen voor de laatste nacht van de vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *