Phnom Penh (8 augustus)

Regels_1 Vanochtend mochten we lekker uitslapen en we gingen dus pas 9.30 ontbijten. Toen we aan het ontbijt zaten kwam de tuktuk chauffeur van gisteren langs en die wilde ons overal heen rijden, maar we zitten nu centraal genoeg om te kunnen lopen dankzij hem dus is een tuktuk overbodig. We gingen eerst naar het paleis, maar dat was om een speciale reden tot 14.00 gesloten. Er liepen ook overal mannen in uniform rond en er was een soort optocht. Toen hebben we besloten om maar naar S2, de gevangenis van Pol Pot te gaan. De gevangenis was vroeger een school waarvan de lokalen tot cellen zijn omgebouwd. We hebben met een gids een rondgelopen en dat maakt het nog erger. Veel dingen vallen je niet op, maar de gids vertelt het wel of wijst het wel aan. Gebouw A werd gebruikt voor het martelen van belangrijke gevangenen, zoals politici, geleerden, militairen. In gebouw B werden alle familieleden vastgehouden inclusief kinderen en baby’s. De foto’s en de martelwerktuigen maken het erg realistisch. Cellen_1 De "schuldigen" werden vaak dood gemarteld, maar de families werden naar de Killing Fields gebracht, waar wij ook zij wezen kijken. Wat opviel is dat het zo klein is. Er zijn daar bijna 9000 mensen in massagraven gevonden, maar het gebied zelf is veel kleiner dan verwacht. Op zich is er niet heel erg veel te zien, behalve de stupa met alle schedels als nagedachtenis aan al die mensen. Verder bestaat het veld uit vele kuilen, wat allemaal massagraven zijn geweest, maar als je dat niet zou weten is er niets engs aan. Het is alleen ontzettend moeilijk voor te stellen dat het echt waar is.

Paleis_1 Omdat het nog geen 14.00 was gingen we eerst nog langs Wat Phnom die boven op een heuvel midden in de stad ligt. Hier zijn we niet zo lang gebleven en toen we onze tuktuk chauffeur weer vonden (killing fields liggen niet op loop afstand) zat hij nog heerlijk op een terras wat te drinken en wij moesten erbij gaan zitten. We hebben toen maar direct lunch gegeten, waarna we naar het paleis gingen. Het paleis is mooier en ruimer dan in Thailand. Leonie heeft weer veel foto’s gemaakt, maar Jantien geen film. Je moest namelijk een kaartje kopen om te mogen fotograferen en filmen en het filmkaartje vonden we te duur.

Na het paleis zijn we opzoek gegaan naar Local Adventures, het bedrijf van Andrxc3xa9 en Lily, die we in Baca Villa, Siem Reap hebben ontmoet. Hier hebben we een toer voor morgen geboekt met de bamboetrein. Deze toer was ons zeer aanbevolen door de familie die we in het olifantencentrum hadden ontmoet. We kregen een beetje op ons kop van Lily dat we nu pas langs kwamen, maar ze dacht dat we al langer in Phnom Penh waren.

’s Avonds hebben we alleen wat gegeten in een heel slecht restaurant. Het was er erg druk, maar het eten was niet lekker en op de rekening stond een drankje van $12 i.p.v. $1,20 en de serveerster hield eerst nog vol dat het totaal klopte. Dat was ook zo, als je alles optelde klopte het, maar de afzonderlijke bedragen klopte niet. Gelukkig kon de hoofdserveerster wel rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *