dinsdag 16 augustus – (naar) Yala NP

16 aug a watervalVanochtend hebben we de tijd, we gaan pas om 10 uur weg. Het is namelijk maar 2 à 2,5 uur rijden. Nog geen 5 minuten rijden stoppen we bij een waterval. Nu het droog is is er niet zoveel water en is het minder spectaculair om te zien. Chami vertelt dat er gisteren helaas een dodelijk ongeluk is geweest. Een Frans gezin met drie dochters was hier gisteren en de oudste dochter van 19 is tegen alle adviezen in een stuk naar boven geklommen. Er staat ook een agent om toezicht te houden en die heeft ook op zijn fluitje geblazen en geroepen dat dat levensgevaarlijk is. Helaas ging ze toch door en is naar beneden gevallen en verkeerd terecht gekomen. Chami zegt dat het dodenaantal van de waterval nu op 35 staat. Na dit treurige verhaal gaan we maar weer snel door.
16 aug b stoepaOm 12 uur vraagt Chami of we bij een stoepa uit de 2e eeuw willen kijken. Dit is een van de weinige stoepa’s in Sri Lanka waar aan de zijkanten een “hap” uit is, zodat je kan zien wat er onder de verf zit. Er zijn weinig mensen en je moet een wildrooster over om er te komen. Later zien we een aantal zwerfhonden, vandaar het wildrooster. Jantien heeft haar sokken nog in haar tas zitten, maar Janneke niet. Janneke en Chami snellen van schaduw naar schaduw, terwijl  Jantien redelijk stil kan staan om een foto te maken. We zijn duidelijk weer in warm Sri Lanka, zo’n 36 graden.
Rond half een komen we aan in het hotel. We moeten even op onze kamer wachten, maar krijgen weer een verfrissend doekje en een glaasje sap uitgereikt.
Als lunch eet Janneke haar crackers met smeerkaas en Jantien loopt even naar de straat om fruit te kopen. Zij houdt het op twee banaantjes, een appel en een sinaasappel. Wat zijn we gezond bezig.
Om half drie gaan we naar de receptie, want we gaan op safari in Yala National Park. We hebben een jeep waar je in moet klimmen en het kost wat moeite maar Janneke zit in de jeep. Morgen regelt Chami er een met een deur achterin, dat gaat makkelijker. Het is ruim een half uur rijden en je ziet steeds meer jeeps op de weg. Benieuwd of het net zo druk is als bij Minneriya NP.
16 aug c Yala NP olifantWe kopen kaartjes en rijden het park in. De chauffeur slaat rechts af en al snel staat we in een file van jeeps. Minneriya NP was vooral open vlakte, maar Yala is veel kleine bomen en struiken. Verder dan 3 meter kan je eigenlijk niet zien. Na een tijdje in de file te hebben gestaan zien we het probleem. Er komt een olifant ons tegemoet. Hij kijkt in elke jeep of er eten te halen is. 16 aug d Yala NP luipaardAls de olifant bij onze jeep is, trekt Chami ons allebei verder de jeep in. We leunden al naar binnen, maar blijkbaar niet ver genoeg. Onze jeep slaat hij over. Een paar jeeps achter ons wordt grondig met zijn slurf onderzocht. We kunnen nu weer verder, maar staan al snel weer in de file, nou ja meer in de rij. Er ligt een luipaard te slapen tussen twee rotsen en jeep voor jeep kunnen mensen het zien en foto’s maken.
Na onze beurt gaan we een andere kant op dan de meeste andere jeeps. We komen ook niet meer in de file.
16 aug f Yala NP krokodilWe zien een hoop dieren, veel vogels, grote en kleine krokodillen, apen, buffels en herten. Als we op de terugweg zijn stoppen we bij een meertje met herten en buffels. Links komt iets donkers aanlopen. Even goed kijken, ja hoor het is een beer. Gaaf. Olifanten, een luipaard en een beer, zoiets komt niet vaak voor. Na de beer rijden we in een rap tempo over de hobbelige zandwegen naar de uitgang. Om 18.05 rijden we het park uit. Uiterlijk moet je 18.15 het park uit zijn, als mag de chauffeur voor straf een week niet meer naar binnen. Hebben we toch netjes gehaald.
16 aug g Yala NP herten 16 aug e Yala NP aap 16 aug h Yala NP buffel 16 aug i Yala NP beer
Kwart voor zeven zijn we weer bij het hotel. De jeep uit gaat makkelijker dan erin. Gelukkig. Om half acht kunnen we gaan eten. Hij is een goed buffet, maar met de drankjes voelen we ons toch lichtelijk getild. Het vorige hotel vroeg 90 RS per frisdrank en hier 250 RS. Daarnaast krijg je wel 300 ml Sprite, maar de cola is maar 175 ml.
Na het eten doen we weer een poging het zand van ons af te wassen, maar hoe je ook boent de handdoek wordt toch weer oranje-bruin. We gaan vroeg naar bed, want morgen om 5.30 op en om 6 uur vertrekken voor een vogelsafaritocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *