29 juli – Tainan

Vandaag hebben we een tweede dag Tainan voor de boeg. Dat betekent dat we even geen tassen hoeven in te pakken. We hebben om 9 uur afgesproken, maar we zijn toch wat later. We zien Jett in de lobby zitten en hij zegt wat we rustig aan moeten doen, want we hebben de tijd. Om half tien zitten we in de auto. We gaan als eerste naar de “groene tunnel” zoals Jett het noemt, oftewel de mangrove tunnel. Tainan lag aan een natuurlijke baai, maar die is tegenwoordig drooggelegd. Op die plek is een mangrove bos te vinden. Jett zegt dat we op een vlot moeten en daar kijken we niet zo naar uit, maar het valt heel erg mee. Het lijkt weer erg op een Efteling attractie. We moeten eerst in de rij staan, terwijl er een veiligheidsfilmpje wordt afgespeeld gevolgd door een lied. Daarna gaan we een deur verder en staan we buiten waar we allemaal een reddingsvest aan moeten doen. Er liggen ook grote strooien hoeden als je die wilt. Dan komt het vlot. Het zijn gewoon varende rechthoekige blokken met lossen krukjes op het dek. Op elk vlot staat iemand met microfoon die aan een stuk door praat over wat er te zien. Nou ja, dat denken we, want Chinees verstaan we niet.
We varen rustig langs de mangrovebomen en we zien heel veel kleine krabben langs de kant. Na een stukje varen komen we bij de mangrovetunnel. De bomen zijn zo naar elkaar toe gegroeid dat de takken een tunnel vormen. Het is alleen heel druk op het vlot dus de serene ervaring die vooraf geadverteerd was is er niet. We kijken tegen heel veel selfiesticks aan in plaats van naar de tunnel. Desalniettemin is het een mooie boottocht van een half uurtje. Er is ook een klein museum en daar blijkt dat ze een aantal jaar geleden een oud Nederlands fort hebben opgegraven, fort Zeeburg. Er was alleen bijna niets meer van over.
We rijden hierna naar een hele grote tempel in de buurt. Jett zegt dat er 10 000 kleine supermarktjes zijn zoals de 7eleven en 14 000 tempels. Het is dus makkelijker een tempel te vinden dan een supermarkt. Het aparte aan deze tempel is dat de Boeddha en de bijbehorende beelden zwart zijn. We hebben ze goud, wit en groen gezien, maar zwart zie je niet zo vaak.
Als we weg gaan zien we tegenover de tempel een kleine molen met Nederlandse vlag met niks in de buurt. Het ziet er ook niet naar uit dat je de molen in kan, waarom die daar staat? Geen idee.
Jett wil of nog een apart gebouw laten zien in het nationale park waar we nu zijn. Zijn tomtom zegt alleen de ene kant en zijn mobiel zegt de andere kant. Jett heeft helaas totaal geen richtingsgevoel. Hij rijdt volledig op zijn tomtom en dit is natuurlijk niet de eerste keer dat hij deze plekken bezoekt.
Na een tijdje rondrijden geven wij aan liever verder te willen. Er komt namelijk een Tyfoon genaamd Nesat aan en het zou vanmiddag gaan regenen. We willen liever Fort Zeelandia en het Anping tree house terwijl het nog droog is. Morgen zouden we naar Alishan gaan, maar dat gaat niet door. We hadden daar een treinrit gepland, maar de trein is de komende drie dagen stil gelegd. Ook sluiten ze vaak de weg naar en van Alishan af. Alishan ligt in de bergen en daar is de kans op aardverschuivingen en vallende stenen het grootst. We gaan nu morgen naar Taichung. Het is namelijk het veiligst in een grote staad tijdens een tyfoon, in ieder geval volgens Jett.
We komen om tien over twaalf aan bij Fort Zeelandia wat tegenwoordig Anping fort heet. Het is tussen 1624 en 1634 gebouwd om de handel van de VOC te beschermen. Ook hier zijn alleen de funderingen origineel. Na de Nederlanders hebben de Qing en de Japanners het fort verbouwd en een andere naam gegeven. Het is een aantal jaar geleden door de Japanners gerestaureerd en weer opgebouwd. Er is eigenlijk niets origineels van de tijd na de Nederlanders over. Het museum wat erbij is is best interessant, want ze hebben oude kaarten en schilderijen uit de VOC tijd.
Nu is het tijd voor de lunch. Jantien wil eerst pinnen. Gisteren bij de 7eleven mislukte het steeds, maar vandaag is een nieuwe dag. We stoppen nu bij een pinautomaat van een andere bank. Als we de deur opendoen kan die maar een klein stukje. Achter de deur is een laag schot geplaatst. Dit is voor de tyfoon. Dit moet het water tegenhouden in geval van extreme wateroverlast. Jantien kan zich net naar binnen wringen, maar helaas geen geld. We gaan verder naar een Chinees restaurant waar de serveersters ons op onze wenken bedienen. Tegenover het restaurant is een 7eleven en Janneke gaat alvast het restaurant in en Jantien steekt over naar de 7eleven. Jett vindt het maar niets, hij had ons liever met de auto naar de overkant gebracht. Jantien moet wel heel goed uitkijken met oversteken, want de auto’s rijden hier zo hard. Er is gewoon een zebrapad en verderop een stoplicht, dus de auto’s komen in vlagen. Je kan ook halverwege stoppen, dus wij zien het extreme gevaar niet. Zonder problemen gaat Jantien naar de 7eleven en dit keer komt er wel geld uit de pinautomaat.
We hebben de bestelling net doorgegeven en ons eten wordt al gebracht. Het blijkt een menu te zijn, dus met salade als voorgerecht, hoofdgerecht inclusief soep en eieren en een pudding als toetje. Ook een drankje is inclusief. Als een van ons opstaat komt er direct iemand ons de wc wijzen, ook al hebben we er meerdere mensen die richting op zien lopen. We zijn de enige westerlingen en ze willen ons extra goed helpen. Als we om kwart over twee afrekenen snappen ze in eerste instantie niet dat we ze fooi willen geven, maar na wat handgebaren is het duidelijk. De auto staat voor het restaurant geparkeerd en we moeten alleen de stoep over. Het regent een paar grote druppels maar meer niet. Er komt direct een vrouw aan die een paraplu boven Janneke haar hoofd houdt als ze richting de auto loopt. Jantien voelt ook ineens geen druppels meer en nu blijkt er een tweede vrouw een paraplu boven haar hoofd te houden. Buitengewone service.
Als laatste gaan we het Anping tree house en Tait & Co merchant house gebouwd in 1867 door de Britten. Dit is het hoofdkantoor van een oud handelsbedrijf Tait. Het tree house is een oud magazijn. Het magazijn is helemaal overgenomen door één boom. Het hoofdkantoor is mooi onderhouden en heeft een tentoonstelling over de 17e eeuw, dus veel Nederlandse kaarten. We lopen eerst naar het tree house. Het is eigenlijk het best te beschrijven als een zooitje. Er zijn een paar muren herkenbaar, maar voor de rest in het alleen maar boom. De boom heeft een hoop takken en wortels. Het is niet eens te zien dat het maar één boom is. Na het tree house wil Jett terug naar de auto, terwijl Jantien naar het kantoor loopt. “Oh ja, dat is heel interessant. Ik was het kantoor vergeten.” volgens Jett. Jett werkt zo langzamerhand op onze zenuwen. Hij doet echt zijn best, eigenlijk veel te veel. Als we iets bekijken loopt hij of een stap achter je of staat hij in beeld voor de foto. Als we ergens bij een informatiebord staan leest hij dat om het vervolgens in zijn eigen Engels te vertellen. Op het informatiebord staat onder het Chinees de informatie ook in het Engels en hebben we dus al zelf gelezen. Nogmaals hij bedoelt het goed, maar het is irritant.
Na het Anping tree house zijn we volgens het schema klaar, maar Jett wil ons nog de zoutpannen laten zien. We passen. We willen naar het hotel. Het is nog steeds droog, maar we houden het vandaag voor gezien.
In het hotel gaat Jantien eerst nog even langs de 7eleven om weer salade voor het avondeten te kopen. Het is gisteren wel bevallen en vanmiddag hebben we al zoveel rijst en Chinees gegeten. We zijn er ook achtergekomen dat er in de kelder wasmachines staan, dus Janneke had gisteren niet alles met de hand hoeven te wassen. Alles wat we gisteren vergeten zijn stoppen we nu in de wasmachines. Na een half uur kunnen we de was halen en overal in de kamer ligt nu was te drogen. Er staan ook drogers, maar bijna alle kleding mag daar niet. HEt heel een hele nacht om te drogen en met de airco aan moet dat lukken.
Om tien uur ’s avonds regent het nog steeds niet, maar de beelden op de tv geven wel aan dat de tyfoon ondertussen Taiwan bereikt heeft. Zoals het er nu uitziet komt de tyfoon voornamelijk ’s nachts langs, dus hebben we er hopelijk niet te veel last van.
Link naar satellietbeelden: http://www.cwb.gov.tw/V7e/observe/satellite/Sat_T.htm?type=1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *