donderdag 5 augustus – Delhi

Vandaag gaan we om 9.30 weg voor een negen uur durend toer door Delhi. We hebben een gids die zich totaal niet aan het programma houdt, want in sommige gevallen erg leuk is, maar soms ook niet. Hij denkt zich er uiteindelijk op deze manier makkelijk van af te maken, want hij claimt al na 4 uur klaar te zijn.
Delhi 4 De toer begon bij de grote moskee van Delhi. Om binnen te komen werden alle vrouwelijk toeristen in een lelijke stippeljurk gehesen, die alleen het lichaam bedekte, maar niet het hoofd. Ik had net zo goed in mijn eigen kleren naar binnen kunnen gaan, vind ik zelf. Ik heb netjes een t-shirt met mouwen en een lange broek aan. Volgens mijn reisgenoten is dit weer een manier om geld te verdienen, maar ik heb in ieder geval niet voor mijn jurk betaald. Het is een groot vierkant ommuurd plein met in het midden een fontein waar de mannen zich wassen. Elk muur heeft  zijn eigen poort en op de plek waar de vierde poort hoort te zitten staat de moskee. Je kan de moskee in, maar toch ook weer niet. Als je naar binnengaat blijkt het een alleen een gang te zijn. Misschien zit er nog wel een echte moskee achter, maar ik heb geen deur gezien (ik heb ook niet heel hard gezocht). Er lopen net iets minder toeristen rond als lokale mensen. Dit geeft het allemaal niet echt een prettige sfeer. Ik heb het idee dat ik aapjes aan het kijken bent en zij ook. Ik word lastig gevallen door een groepje jongens van een jaar of 14. Delhi 5 Ze roepen van alles en aan de toon kan ik horen dat het niet aardig bedoeld is. Ik loop een rondje en maak wat foto's en ga er weer uit. Ik heb veel betere en leukere ervaringen met moskeexc3xabn in andere landen. Als ik naar buiten ga komt er net een groep vrouwen naar binnen. Ik leg mijn jurk onopvallend terug en loop naar buiten. Daar pak ik mijn schoenen, maar natuurlijk weer geld voor het oppassen gevraagd wordt. Die mensen doen niks anders dan bij de schoenen zitten en letten volgens mij ook niet op welke schoenen bij wie hoort, maar uiteraard willen ze weer geld. De anderen schijnen al wat als groep gegeven te hebben, dus ik doe ze aan en loop de trappen af.
Delhi 6 De moskee staat in oud-Delhi en dat gaan we nu met riksja's verkennen. Ik deel een riksja met de gids, die de gehele tocht aan het bellen is. Oud-Delhi is een chaos van kleine straatjes. Ik ben blij dat ik dit vanuit een riksja zie en er niet doorheen hoef te lopen. Je bent zo de anderen kwijt. Er is veel te zien en elke straat heeft zo zijn specialiteit. We rijden langs de slagers, kleermakers, fruitverkopers, winkels met bruidskleding, veel beesten en een tempel. We komen ook door een straat waar allerlei onderdelen van gestolen auto's te vinden is. De auto's zelf zijn moeilijk te verkopen, dus halen ze alles uit elkaar en verkopen het los. Na een tocht van ruim een uur zijn we weer bij de moskee. We moeten zelf de riksja betalen en er worden zoveel bedragen genoemd, dat ik het niet helemaal zeker meer weet. Ik geeft de bestuurder 200 en hij houdt nog steeds zijn hand op en ik wist dat het op 50 moest eindigen, dus geeft ik in totaal 250 INR. Hierna hoor ik voor het eerst duidelijk de prijs en die was 150. Ik wil mijn 100 dus terug. De bestuurder lacht alleen en doet niets, ik zeg het tegen de gids, die roept wat en ik krijg mijn 100 terug. De instelling van de Indixc3xabrs die je op elk moment proberen op te lichten begint me langzamerhand te irriteren.
Delhi 7 De volgende stop is een Sikhtempel. Deze staat niet op het programma, maar is wel echt een aanvulling. We gaan eerst een kantoortje binnen waar we allemaal een oranje bandana op ons hoofd krijgen. Hier laten we ook onze schoenen achter. We lopen nu naar de tempel toe. Je moet eerst door een bak met water, zo een die zwembaden ook hebben, en dan een trap op. De sikh hadden 10 goeroes. Elke voegde weer iets toe aan het geloof en aan het boek. Voordat de 10e goeroe overleed maakte hij het heilige boek de volgende goeroe. Het boek wordt ook als een mens behandeld. Het krijgt elke dag schone kleren en wordt xc2xb4s avonds naar zijn slaapkamer gebracht. In de tempel hoor je de hele tijd muziek. In de tempel wordt de hele dag gezongen en met luidsprekers wordt er voor gezorgd dat het ook buiten te horen is. Bij de ingang staan een aantal mensen op een rij. Ze schenken water uit kannen. Vroeger werden veel mensen er ziek van slecht drinkwater. De goeroe vond dat hij daar wat aan moest doen. De tempel is op een bron gebouwd en daarom delen ze niet zuiver water aan. Je ziet een hoop mannen met zwaarden en messen lopen. Dat hoort bij hun geloof, een heel apart gezicht. Als je de tempel ingaat loop je direct op het boek af. Niet dat je kan zien dat het een boek is, het ligt onder een kleed. Rechts zitten een aantal mensen en links zitten de mannen die de muziek maken. We lopen een rondje in de aangegeven richting en lopen via de slaapkamer weer naar buiten.
Delhi 8 Bij de tempel is ook een vijver, of eerder een zwembad. Hier zie je mensen een bad nemen. De meesten kunnen, denk ik, alleen niet zwemmen, dus die houden zich vast aan kettingen die aan de kant vastzitten terwijl ze via de trap het water in gaan. Er zijn afzonderlijke trappen, maar de hele vijver rondom is een grote trap. Er is ook een aparte plek waar vrouwen het water in kunnen, maar dat is afgeschermd van de rest.
Delhi 9 Hierna gaan we naar de keuken en de plek waar gratis gegeten kan worden. Dit schijnt alsmaar door te gaan. Voor de eetruimte zitten allerlei mensen op de grond, zij wachten op de volgende ronde. Binnen zijn ze net klaar met eten. Het is een lege ruimte met in een hoop lange tapijten parallel aan elkaar. De mensen zitten op die tapijten zij aan zij, rij achter rij. Nu ze net klaar zijn wordt alles snel schoongemaakt. Als ze klaar zijn komen de mensen binnen en ze sluiten netjes aan. Dan worden de borden in de vorm van een dienblad uitgedeeld. Het bord heeft allerlei vakken en elke keer komt er iemand die een vakje vult. Dit is allemaal erg goed georganiseerd. In de keuken is ook sprake van goed georganiseerd xe2x80x9clopende band werkxe2x80x9d. Er wordt ook constant schoongemaakt. Als we weer terug zijn in het kantoortje krijgen we allemaal een klein boekje over het sikhisme in het Nederlands!
Ondertussen was het etenstijd en de gids had een reservering gemaakt bij een echt toeristen restaurant. Ze waren gespecialiseerd in een of andere keuken. We zouden allerlei schalen op tafel krijgen en zo alles kunnen proeven. Ik voelde hier weinig voor, ten eerste had ik nauwelijks honger en ten tweede was het duur. Ik had geen zin om 550INR (11 euro) te moeten betalen voor vijf happen eten. Andrxc3xa9 en Josxc3xa9 zaten er ook niet op te wachten, maar ze hadden ook een kaart. De gids zei dat dit een van de weinige restaurants was, waar de hygixc3xabne goed genoeg was voor de toerist. Toen we aankwamen was er geen tafel, dus moesten we wachten. Na 10 minuten was er wel een tafel, maar die vond Andrxc3xa9 te klein dus wachtten we nog eens 5 minuten voor een iets grotere tafel. Aan alles was te merken dat hier alleen maar toeristen komen. De prijzen waren hoog en er zaten alleen maar toeristen in het restaurant. Ik bestelde een kashmiri pulao, rijst met vruchten, fruit, groenten en noten. De vijf happen die ik ervan gegeten heb waren in ieder geval wel lekker.
Delhi 10 Je moet natuurlijk wel iets van Mahatma Gandhi zien als je in India bent, dus gaan we naar zijn xe2x80x9chuisxe2x80x9d. Hij had natuurlijk geen eigen huis, maar hij logeerde hier altijd als hij in Delhi was. Het huis ziet er vrij normaal uit en kan je niet in. Van de deur van het huis tot de plek in de tuin waar hij vermoord is loopt een pad met zijn voetstappen erop. Zo wordt heel duidelijk aangegeven wat zijn laatste wandeling was. De voetstappen eindigen bij een steen onder een prieel bij de plek waar hij dus doodgeschoten is.
Delhi 11 Het was nu een uur of 3 en de gids zei dat de toer over was. Wij zeiden van niet. We hadden een lijst met dingen die nog niet gezien hadden en daarnaast waren we nog lang geen 9 uur bezig. Andrxc3xa9 wilde heel graag naar Qutb Minar, een 72 meter hoge minaret. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt erg bekend te zijn. De gids wilde er niet heen, omdat het in het zuiden lag en minstens een uur enkele reis zou zijn. Toen Andrxc3xa9 min of meer eiste om er heen te gaan, bleek het maar een half uur rijden te zijn. We stopten op een afstand zodat we een foto konden nemen en toen moesten we weer weg. We zouden ook langs de lotustempel gaan, maar die heb ik ook alleen maar vanaf het hek gezien. De gids was in het begin erg enthousiast, maar toen het duidelijk werd dat hij niet eerder naar huis kon, werd hij heel chagrijnig.
De rest van de dag ben ik in het hotel gebleven. Gisteren en zelfs vanochtend had ik een goede internet verbinding, maar nu helaas niet meer. Ik ben zelf met mijn computer de trap af gelopen, kijkend wanneer het signaal weer sterk genoeg zou zijn. Bij de receptie was het sterk genoeg, maar kreeg ik toch geen verbinding. Na wat hulp van de receptie deed ie het toch en kon ik nog wat chatten met het thuisfront.
's Avonds heb ik met Andrxc3xa9 en Josxc3xa9 in het hotel gegeten. In de buurt was toch niets anders dan de Pizza Hut. Na het eten ben ik naar bed gegaan, want morgen moet ik vroeg op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *